Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش بورس تابناک، طاهره جهانی کارشناس بازار سرمایه | در سال ۱۴۰۰ که اکنون در هفته آخر کاری بازار بورس آن هستیم، انتقادات و راهکارهای متفاوتی به منظور خروج بازار از سیکل نزولی توسط کارشناسان مختلف و باسابقه بازار به گوش مسئولان رسید.

یکی از پرطرفدارترین ایده ها که اغلب کارشناسان به آن به عنوان راهکار اتفاق نظر دارند، بحث حذف تدریجی دامنه نوسان بازار سرمایه است که پیش از این نیز نظرسنجی در این زمینه توسط رسانه نبض بورس انجام گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مساله دامنه نوسان از نگاه برخی کارشناسان آنقدر مهم و حیاتی است که به آن لقب ام الفساد بازار را داده اند.

حال سوال این است که در شرایط فعلی آیا این استراتژی می تواند گره کور بازار بورس را بگشاید و کمکی به بهبود شرایط آن نماید یا ممکن است خود به عنوان یک چالش جدید مانند یک شوک عمل کرده و موجبات تقویت پنیک بازار را فراهم سازد؟

برای پاسخ به این سوال لازم است مقایسه ای میان بازار بورس ایران و بازارهایی که در آن مفهومی به نام دامنه نوسان وجود ندارد انجام گیرد و مزایا و معایب آن در هر دو فضا بررسی گردد.

مقایسه دو بازار سرمایه و ارز دیجیتال | یکی با دامنه نوسان و دیگری بدون دامنه نوسان

یکی از بازارهایی که در طول یک سال گذشته به دلیل اصلاح سنگین زمانی-قیمتی بازار، مشتاقان زیادی را به سمت و سوی خود جلب کرده است، بازار ارز دیجیتال است که قاعده محدودیت دامنه نوسان در آن وجود ندارد.

اگر سری به آمارها بزنیم و رفتار دومینویی رصد جریان نقدینگی را طی یک سال اخیر، دنبال کنیم خواهیم دید که حجم کثیری از این خروج پول ها به دلیل جذابیت های بالای این بازار ( که یکی از این جذابیت ها از نگاه معامله گران این حوزه همین بحث نبود دامنه نوسان است ) به سمت بازار کریپتو کرنسی هدایت شده است.

ضمن اینکه در زمینه بازار ارز دیجیتال به دلیل محدودیت های تحریم در حوزه احراز هویت کاربران ایرانی آمار مستند قطعی در دست نیست اما همین آمارهای سرانگشتی حاکی از آن است که دارایی کاربران ایرانی در پلتفرم های ایرانی حدود یک میلیارد دلار و در پلتفرم های خارجی بین ۲.۵ الی ۳ میلیارد دلار برآورد شده است که البته انتظار این است که دیتاهای واقعی بیش از این ارقام باشد.

همچنین میزان رشد تعداد کاربران ایرانی نسبت به سال گذشته حدودا ۵۰ برابر شده و میزان متوسط رشد دارایی های ایرانی ها حدودا ۱۳ برابر تخمین زده شده است.

این دیتاها حاکی از آن است که متد سنتی مدیریتی در حوزه بازارهای مالی ایران دیگر جوابگو نیست و شرایط بازار بورس ما و فعالانی که اکنون در این حوزه ورود کرده اند با شرایط سال ۱۳۹۲ بسیار متفاوت است.

آنچه که امروزه بازار سرمایه را رنج می دهد پایین بودن ارزش معاملات مارکت است که باعث می شود کلیت بازار علی رقم ارزندگی، به مقاومت های تکنیکالی زود واکنش و به حمایت های تکنیکالی دیرواکنش باشد.

حال اگر موجباتی فراهم گردد که به دلیل جذابیت های ایجاد شده بخشی از این پول مجددا به سمت بازار برگردد به نظر می رسد می تواند تا حدودی این مشکل را حل کند.

حدف دامنه نوسان چه مزیت هایی دارد؟

حذف دامنه نوسان مزیتهای فراوانی دارد که برخی از مهمترینهای آن عبارتند از :
۱. افزایش نقدشوندگی
۲. حذف صف های خرید و فروش عریض و طویل
۳. جلوگیری از اصلاح فرسایشی -زمانی بازار و ...

حذف دامنه نوسان در حال حاضر، خوب یا بد؟

اما نکته اینجاست که ساختار قوانین بازار سرمایه ما در این زمینه بسیار ناکارآمد است و هنوز بستر مناسب برای اجرایی شدن این قاعده فراهم نیست و اجرایی شدن آن بدون سنجش تبعات آن و چیدمان ساختار قانونی مناسب، بیشتر به شوک شبیه است و می تواند بستری برای زمینه سازی رانتهای کلان را فراهم آورد.

بنابراین در جمع بندی بحث باید گفت: در شرایط فعلی بازار سرمایه کنونی ما نیاز به ابزارهایی دارد که موجبات بازگشت نقدینگی خارج شده و جلب نقدینگی جدید و بازگشت اعتماد را فراهم سازد که یکی از این ابزارهای توانمند می تواند ابزار حذف تدریجی دامنه نوسان، در بستر قانونی مناسب و با نگاه کارشناسی شده و منطقی باشد.

حال سوالی که پیش می آید این است که از چه رو انتظار می رود که بازگشت نقدینگی در صورت بکارگیری ابزارهایی همانند قاعده حذف دامنه نوسان اتفاق بیفتد؟
پاسخ بنده به این مساله این است که همیشه همه سرمایه گذاران برای چینش سبد سرمایه گذاری خود دو فاکتور را در بحث وزن دهی به انتخاب های متعدد خود مد نظر قرار می دهند:
فاکتور اول بحث راندمان و بازدهی و مدت زمان صرف شده به بازدهی مورد انتظار است که این قاعده قطعا در این مساله موثر می باشد.

فاکتور دوم بحث ریسک انتخاب است. از انجایی که به دلیل شرایط تحریم ها و قدمت کمتر بازار ارز دیجیتال و تصمیمات و تحولاتی که در عرصه جهانی به یک باره می تواند کل بازار را آشفته و متحول سازد. همچنین از آنجا که محدودیت های احراز هویت ها در بحث استفاده از پلن های معاملاتی صرافی های خارجی و احتمال بروز تحریم جدید و بسته شدن حساب معاملاتی کاربران دور از ذهن نیست ( همانند اقداماتی که توسط صرافی بایننس که اولین و بزرگترین صرافی حوزه ارز دیجیتال جهان است یا صرافی هایی نظیر این که طی یک سال اخیر تجربه شد،) به دلیل عدم دسترسی کاربران ایرانی به منظور رجوع به ارگان یا نهاد خاصی در داخل کشور که ساختار قانونی داشته باشد و امکان بازگرداندن وجوه مسدود شده را فراهم سازد؛

و در مقابل بازار سرمایه ایران که از قدمتی دیرینه برخوردار است و ساختاری متشکل از قوانین حمایتگرانه از حقوق مادی و معنوی سهامداران دارد و به راحتی در دسترس همگان قرار دارد، طبیعتا ریسک بازار سرمایه را در مقایسه با چنین فضای معاملاتی به شدت کاهش می دهد. بنابراین در صورت سیاست گذاری هدفمند و اصولی و متد های به روز که قابلیت رقابت را در بازار بورس هم پای فضای بازارهای جهانی افزایش دهد، می تواند برگ برنده ای برای بازگشت بخشی از جریان نقدینگی به سمت و سوی این بازار باشد.

امید است در سال جدید در این زمینه اقدامات موثری صورت گیرد تا مجددا تصویب قواعد شتاب زده و غیر کارشناسی در شرایطی که هنوز بستر مناسب فراهم نشده است، بحرانی دیگر آسیب جدی تر و لطمات جبران ناپذیری به بازار وارد نکند

منبع: تابناک

کلیدواژه: مذاکرات وین جهاد تبیین حقوق کارگران موشک بالستیک سود سهام عدالت روز جوان بورس دامنه نوسان مذاکرات وین جهاد تبیین حقوق کارگران موشک بالستیک سود سهام عدالت روز جوان قیمت گوشی کاربران ایرانی بازار سرمایه ارز دیجیتال دامنه نوسان بازار بورس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۹۴۸۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای ۱۰۰ درصدی مصوبه الگوی کشت تنها راهکار تنظیم بازار میوه و صیفی

مصطفی دارایی نژاد در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بنابر پیش‌بینی‌های قبلی، قیمت هرکیلو گوجه فرنگی در میدان مرکزی نسبت به هفته  قبل ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش یافته است.

او قیمت کنونی هرکیلو گوجه فرنگی مرغوب در میدان مرکزی را ۱۵ تا ۱۷ هزارتومان و گوجه فرنگی معمولی را ۱۰ تا ۱۳ هزارتومان اعلام کرد و افزود: هم اکنون بالای ۴ هزارتن گوجه فرنگی در شیراز کشت شده که براین اساس کمبودی در عرضه نداریم و تنها به سبب بارندگی  و تاخیر در برداشت، قیمت با نوساناتی در بازار روبرو می‌شود.

دارایی نژاد با بیان اینکه عرضه پیاز بندرعباس روبه اتمام است، افزود: هم اکنون پیاز دزفول بدست آمده است و برآورد می‌شود که بازار پیاز در ماه آینده به تعادل برسد.

رئیس پیشین اتحادیه بارفروشان قیمت کنونی هرکیلو پیاز دزفول را ۱۴ تا ۱۵ هزارتومان و پیاز بندرعباس را ۱۸ تا ۲۲ هزارتومان اعلام کرد و افزود: در بازار خرده فروشی با احتساب حداکثر ۳۰ تا ۳۵ درصد سود باید عرضه شود.

او با اشاره به علل نابسامانی بازار محصولات کشاورزی گفت: تا زمانیکه الگوی کشت به طور کامل اجرا نشود، نابسامانی‌ها در بازار ادامه دارد. به رغم گذشت ۳ سال از شعار اجرای مصوبه الگوی کشت، اما تاکنون ۳۰ درصد آن اجرا شده است.

دارایی نژاد ادامه داد:با اجرای ۱۰۰ درصدی مصوبه الگوی کشت، برنامه ریزی تولید با احتساب مصرف داخل انجام می‌شود و از طرفی ۱ تا ۱.۵ میلیون تن محصول بیشتری به منظور برنامه ریزی صادرات باید تولید شود.

رئیس پیشین اتحادیه بارفروشان گفت: ایران به سبب اقلیم چهار فصل جزء معدود کشور‌هایی است که می‌تواند صادرات داشته باشد، اما متاسفانه در برخی مواقع به سبب اتخاد تصمیمات خلق الساعه به بهانه تنظیم بازار، صادرات ممنوع می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • قصه ناتمـام رکود در بورس
  • اصلاحات ، راه برون رفت از بحران مهاجرت سرمايه های انسانی
  • نوسان چشمگیر قیمت ها در بازار خودرو؛ کدام خودرو ۹۰ میلیون تومان گران شد؟ | جدول قیمت ها را ببینید
  • هفت پله قرمز بورس
  • صندوق سرمایه‌گذاری سهامی‌ چیست؟
  • ریزش بورس تا کی ادامه خواهد داشت؟
  • شوراهای اسلامی در احصاء مطالبات مردم و ارائه راهکار برای رفع چالش‌ها پیشگام باشند
  • اجرای ۱۰۰ درصدی مصوبه الگوی کشت تنها راهکار تنظیم بازار میوه و صیفی
  • بازارگردانی به نفع یا به ضرر بورس؟
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه